tag:barbro.posthaven.com,2013:/posts Barbros bildblogg 2016-05-15T17:28:06Z Barbro Eriksson tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1051029 2016-05-14T10:41:19Z 2016-05-15T17:28:06Z Igår åkte vi in till Kungsträdgården

Eftersom det är Eurovision Song Contest, så har man byggt upp en massa tält och det största står på Skeppsbron mitt emot slottet.

Man har också satt upp flaggor med de länder som är med i Eurovision Song Contest.

Det var roligt att gå och titta på folk och alla såg så glada ut. När vi kom in i Kungsträdgården fanns det ännu mer att titta på. Blommor och små tält här och där.

Man hade byggt upp ett mycket högt torn där en lös del av tornet gick upp och ner hela tiden. Jag hörde att det kostade 100 kronor för att komma ända upp och det kanske vore kul att fota därifrån, men det var långa köer och de tog bara in 20 personer i taget. 

Den stora scenen var tom, men på den lilla scenen var det skolklasser som uppträdde.

Vi avslutade vår promenad med att äta en glass och sedan åkte vi hem med tunnelbanan och bil.


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1049788 2016-05-11T14:20:45Z 2016-05-11T14:21:20Z Vi fick plötsligt fribiljetter till generalrepetitionen till Eurovision Song Contest i Globen igår.

Tove, flickorna, Janne och jag åkte bil till Mörby centrum och sen tog vi tunnelbanan till Globen. Här är Julia och Linnea.

Vi fick byta vid Slussen och där fick vi vänta ett tag, men sen var vi snabbt framme i Globen.

Jag tog en del bilder på sångerskor och sångare och sparade dem som jag tyckte sjöng bäst. Först ut var Finland "Sing it away", Sandhja. Vi tyckte att hon sjöng bra, men när vi sedan såg kvällsföreställningen verkade det som om de inte sjöng lika bra som på repetitionen. Kanske var hon lite ängslig och kören sjöng bättre på dagen. Tyvärr kom hon inte med, för åtta länder skulle bort.

Kroatien "Lighthouse", Nina Kraljic´ hade en bra låt och den var en av vinnarna nu, när det skulle bli 10 sångare istället för 18 stycken. Här är sångerskan.

Armenien "LoveWave", Iveta Mukushyan hade en av de bästa låtarna och hon sjöng mycket vackert.

Ryssland "You are the only one", Sergey Lazarev var verkligen en vinnare. Han sjöng bra och han hade dessutom ett fantastiskt framträdande. Han klättrade när han sjöng. Naturligtvis kom han med bland de 10. Här är två bilder.

Österrike "Loin d´ici", ZOË har en fin röst och en socker-söt uppenbarelse. Hon fick också vara med de 10 andra. Island "Hear them calling", Greta Salóme , nja, men jag ville så gärna att hon skulle få vara med, men inte denna gången. Jag tror att hon inte fick vara med förra året heller. Så här ser hon i alla fall ut.

De övriga som kom med var Malta, Theckien, Cypern, Azerbajdzjan, Nederländerna och Ungern. Här hade jag tyvärr inga bilder.
]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1046366 2016-05-03T19:56:57Z 2016-05-15T17:24:22Z Nu gäller det att få ordning på vår tomt

Eftersom jag inte kunde göra någonting förra våren, som exempelvis kratta, rycka upp gräs i blomlandet, ja, som sagt ingenting. Ogräset fick växa, men potatislandet var som alltid. Jag satt och tittade på när Janne planterade potatisarna.

Nu blev det dessvärre, när vi skulle göra i ordning överallt. Här har vi blomsterlandet men man ser nästan inte vad som är ogräs eller blommor.

Fontänen var lite bättre, men det syns inte särskilt mycket av blomknoppar som ska komma.

Nu har vi försökt att få detta rensat så mycket som möjligt.

Den här lådan med kryddor såg man inte mycket av, men nu ser det lite bättre ut.]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1030337 2016-04-17T14:50:24Z 2016-04-23T16:39:17Z Vi tog en sväng till Åbo

Vi åkte med Silja och på vägen till båten var det en lång, lång väg. som var byggd nästan i vattnet, så man fick åka fram till båten.

 Det var så lite folk, så en del utrymmen i båten var helt tomma. Exempelvis fanns det ingen som sjöng karaoke som brukar vara så populärt, nej ingen fanns där alls. På sätt och vis kändes det bra, för vi gick och lade oss ganska tidigt.

Här sitter min syrra Karin i vår hytt.

Vi steg av vid halvsju på morgonen och gick in i ett hotell och åt frukost. Det var lite kyligt, så vi tog det lugnt och satt och pratade ett tag. Efter detta tog vi buss 1 som gick till det stora torget. Så här såg det ut på morgonen när de började fylla sina stånd.

Sen gick vi in i en del affärer, men de var egentligen lika som i Sverige, men priserna var högre. Vi gick sedan till museet som var det vi ville se.

Dockskåpsutställningen var från England och det fanns dockskåp från 1700-talet och framåt. Det var verkligen roligt att se, t.o.m. Janne gillade det.

Det här dockskåpet är 1800-tal tror jag och den här är jag extra förtjust i.

Det fanns mycket att se i det här museet. Djupt under den mark man går på har de grävt fram ruiner med rester av kloster och en kyrka och även andra husrester.

Konstutställningen var inte i min smak.

På hemvägen var båten alldeles full, det var någon slags jippo för finländarna och då glömde de tydligen att de fanns svenskar på båten också. Vi satt och väntade på karaoke och under tiden var det en snackis som vi inte förstod, ja det var ju finska det hörde vi, men det hade varit kul att få veta vad alla skrattade åt.

Vi var ändå nöjda med vår lilla utflykt.
]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1020103 2016-03-26T18:59:16Z 2016-03-29T09:02:10Z I Varadero finns det ett underbart hav och en fin strand

Ja, det är härligt att bada i havet, men det kan bli lite för mycket av badandet. Vi försökte göra allt vi kunde för att ha en vecka med olika sysselsättningar. Det var inte så lätt. Egentligen blev det nästan bara bad och vi drömde om att gå utanför det här hotellet men det fanns ju ingenting, bara hotell efter hotell, inga butiker och inget annat heller. Det fanns en liten butik i hotellet och vi ville köpa något mer till barnbarnen och hade tur att hitta två små fina linnen som de kan ha i sommar.

Här är två pelikaner som simmar och har det lugnt.

Det var roligt när pelikanerna slog ner i vattnet. Den tog en sväng på himlen och satte full fart för att kunna dyka ner efter en fisk. De kunde tydligen inte dyka ner från vattnet, för de måste ha fart. På bilderna är den ena i full fart att dyka ner och de är inte blyga för de dyker ner alldeles vid en badande dam.

En dag hade vi bokat in för att snorkla lite grand, men vågorna blev för höga, så vi måste hålla i oss väldigt hårt, så det blev inga dyk efter fiskar och det var lite synd. En katamarin fick man hyra gratis eftersom vi hade all inclusive och kaptenen ingick. Vi hade fullt sjå att skydda våra kameror för allt vatten som stänkte upp. Nästa dag ville vi i alla fall åka ut på vattnet, men det fick bli en trampbåt, för då gick det bättre att fota från sjön. Det var heller inga stora vågor den här dagen. Stranden var hur lång som helst. Vi promenerade åt båda håll, så långt vi orkade.

Annars satt vi mest och myste på våra handdukar och visst var det skönt, men naturligtvis badade vi mycket.

Vi hade det mycket bra här, men vi skulle nog ha önskat oss 5 dagar istället för 7 dagar.

När vi väntade på vårt flyg kom planet med Obama. Han landade en bit ifrån terminal 3, men sen tog planet en sväng och åkte till terminal 1 eller 2, för antagligen hade de utrymt någon av dessa. terminal 3 var knökfull. Här såg jag Obamas plan utanför fönstret.


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1020061 2016-03-26T17:50:06Z 2016-03-26T18:53:42Z Nu ska vi bo i Varadero i en hel vecka

Bussturen var lång, men nu närmar vi oss Varadero.

Hotellet heter Hotel Melia Peninsula. Vilken glad överraskning vi fick när vi kom in i vårt rum. Det var fantastiskt bra på alla vis. En underbart skön säng, en klädkammare där man kan hänga upp sina kläder och där fanns även både strykjärn och strykbräda, så att man inte behövde gå skrynklig. Vi hade ett riktigt fint badrum med både dusch och badkar. Det fanns gott om handdukar och varje städdag hade städerskan gjort en svan eller något annat med badhanddukarna.

Javisst har vi sett svanar med handdukar förr, men den här städerskan städade också väldigt fint. Det var aldrig något slarv och ibland stod vi och pratade lite med henne. Hon var verkligen trevlig.

Husen i området var fina med olika pastellfärger och vitt, de flesta var tvåvånings, men det fanns också trevånings. Här är några hus.

Poolen var mycket stor, men där badade vi bara en gång.

Här inne kunde man äta Japansk mat och Fransk mat och då fick man beställa vilken tid eller dag man kunde äta där, men i stora matsalen gick man och plockade på mat på tallriken från olika ställen.

Här är den stora matsalen inifrån och vi satt för det mesta vid fönstren.

Sen har vi lobbyn med lobbybar och på kvällen är det underhållning med pianospel eller sångare osv.

21.45 var det underhållning med sång och dans.


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1019227 2016-03-24T21:10:54Z 2016-04-03T21:28:11Z Havanna - Varadero

När vi kom var vi tolv stycken, sen hoppade två av vid Trinidad för att stanna lite längre och åka till andra ställen. Då blev vi tio. Idag ska Janne och jag och ett par ytterligare åka till Varadero på en vecka till. De sex som var kvar skulle åka hem på eftermiddagen.

Vi skulle hämtas på hotellet kl. 9.00. Vi gick upp tidigt för att äta frukost. Då fick vi en chock för just den här dagen skulle de ha sommartid, så klockan var en timme tidigare. Som tur var hann vi både äta och gå till en bankomat. Här är de två sista bilderna i närheten av hotellet.

Vårt hotell hade alla fel man kunde ha på ett rum. I badrummet var det en rinnande dusch som droppade och rann hela natten, en ynklig stråle i handfatet och en toalett som man måste lyfta behållaren och lyfta en kedja för att kunna spola. I sovrummet hade air condition pajat, så det var jättevarmt, men vi överlevde. De flesta rummen hade stora fel och ett par hade en så trång säng så två personer kunde knappt rymmas i sängen.

Vi satt i lobbyn och väntade och sa att det här var det finaste på hotellet, annars var det ett riktigt dåligt hotell som borde renoverats.

I Varadero fick vi ett mycket fint rum.

]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1019186 2016-03-24T20:31:35Z 2016-03-24T21:10:23Z Trinidad - Santa Clara - Havanna

Vi åkte buss och hade en bra bit att åka, ca 30 mil, och jag tittade på utsikten och försökte ta lite bilder på fåglar, men det var lite svårt att få dem på bild. Jag fick bara gamar, men 3 stycken.

Man såg i stort sett inga bussar, men desto mer hästar och kärror.  På vägen gjordes ett stopp i staden Santa Clara. Där finns minnes-och begravningsplatsen för Che Guevara. Det var i den här staden de hårdaste striderna var under revolutionen. Vi fick gå in i museet och läsa och titta hur Che Guevara levt sitt liv. Han har hjältestatus i Cuba. Synd att vi inte fick fotografera inne, men hans staty och reliefmur fick vi fota.

Vi gjorde ännu ett stopp och drack kaffe med sockerrör.

Vi kom till samma gamla hotell i Havanna, som vi bodde på den första dagen, hotell Plaza.

]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1019085 2016-03-24T18:14:32Z 2016-03-24T18:14:32Z Trinidad - bad vid stranden

Här på stranden är det mjuk sand och det är långgrunt. Vi hade hela dagen fri från andra utflykter. Vi gick långt bort från hotellet åt det ena hållet och åt det andra hållet.

Vi badade många gånger, eftersom det var riktigt varmt i luften. Eftersom vi hade all inclusive kunde man släcka törsten när man ville. På kvällen skulle vi äta tillsammans för att ett par skulle fortsätta att vara kvar i Trinidad. Vi åt på en fiskrestaurang i hotellet och maten var mycket god.

När vi väntade på maten vi hade beställt, passade vi på att tacka Sven för att han hade varit en så bra guide och sällskaplig. Han är med oss hela tiden och så brukar en guide sällan vara, de brukar säga tack för idag och vi ses i morgon igen. Vi gav honom en flaska whisky för det brukar han gilla.

Efter maten såg vi lite underhållning och samlades igen.]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1019069 2016-03-24T14:50:12Z 2016-03-24T15:46:08Z Trinidad med katamaran till tropiska öar

Sven hade ordnat så att gruppen fick åka till en ö med en katamaran. Vi gick till en Marina och gick på båten, men egentligen var det lite för många människor på båten, för en del satt nog inte så skönt. Vi hade tur med skapliga platser, men visst är det synd att man packar så fullt. Sven satt inte så bra och en del andra också. Här är båten till vänster och så här såg det ut.

När vi kom fram badade vi förstås och solade lite. Jag låg under en palm och jag hade kanske tur att jag inte fick en kokosnöt i huvudet. Vår lunch intog vi på ön.

Vi såg små krabbor och en större krabba.

Nu ser vi vårt fina hotell och då är vi strax hemma.


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1018957 2016-03-24T11:56:55Z 2016-03-24T11:56:55Z Trinidad

Idag ska vi åka 50-talsbilar igen. Det är kul. Idag blir det en gul bil. Många av de stora fina 50-talsbilar är taxibilar. De får köra folk trots att instrumentbrädan bara visar hur mycket bensin som finns kvar. Hur fort man kör vet man inte, för där visas ingenting. Idag ska jag sitta skönt i bilen och njuta.

Sockerproduktionen var en stor industri för Cuba från de första spanska kolonierna. Landet blev världens i särklass största producent av socker i slutet av 1700-talet och på 1800-talet under en tid då sockerproduktionen utgjorde öns huvudindustri.

1988 blev Valle de los Ingenios tillsammans med staden Trinidad ett världsarv. De flesta av sockerbruken är idag ruiner men några platser har byggnader som är intakta. Plantagehuset finns kvar och gården Manaca Iznaga,ägarens hus och ett torn finns kvar. Det 45 meter höga tornet uppfördes någon gång mellan 1830 och 1835 av ägaren Alejo Iznaga. Det var ett bevakningstorn för att ge vakterna 360 graders vy över sockerrörsfälten där slavarna arbetade.

Här ser man Janne uppe i tornet.

Vi fortsatte till en keramikverkstad. Där fanns det många fina vaser, fat och figurer.

Vi gick i stan ganska länge och det var kullerstenar överallt. Det var ganska jobbigt att gå på gatorna, men det fanns många affärer att titta in i. San Fransisco kyrkan och dess tillhörande kloster ligger inte långt ifrån Plaza Mayor.

Sedan hittade vi en trevlig uterestaurang och där var det en liten orkester och dans. Det passade bra för oss som bara ville vila lite och få lite dricka.

Vi skulle äta middag och på vägen såg vi en massa människor som satt på en trappa och lyssnade till musik. Vi travade uppför en riktig seg backe till det hus där vi skulle äta middag. Vi fick hummer, jättegott!

Det hade blivit mörkt, men det syns att vi har gått högt upp.


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1018525 2016-03-23T15:54:16Z 2016-03-23T15:54:26Z Camaguey - Trinidad med buss

Kl. 9.00 åkte bussen utan att vi hade fått bada i den fina poolen.

Det var en bra bit till Trinidad, så man såg mycket intressant i trafiken. Bl.a. fanns det många liftare, ungefär som 50-talet var hos oss i Sverige. Turistbussarna fick inte ta liftare, men en del stod och viftade med sedlar för att få åka, men det var inte så lätt för dem, för bussarna gick inte så ofta. Då var det kanske bättre att få åka hästskjuts.

Det var ganska ofta att man såg lastbilar med några eller många människor på flaken.

Var det inte så mycket trafik, så kunde man titta på kossor, bergstoppar eller gamar som svävade med vinden.

Efter att vi hade installerat oss på hotell Ancon var det enkelt att ta ett dopp i havet. Hotellet låg ju bra till.]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1018230 2016-03-23T12:00:25Z 2016-03-23T12:02:29Z Camaguey

På kvällen satt vi och tittade ner från takterassen och så här såg det ut.

Kl. 9.00 på morgonen steg vi på bussen och åkte en bra bit in i landet, det var för att undvika piratattackerna. Här bodde vi i Camaguey på detta hotell.

Felipe Figueredo var en kubansk poet, musiker, och frihetskämpe. På 1860-talet var han aktiv i planeringen av den kubanska upproret mot den spanska tioårskriget .

Bayamo al Padre Del la Patria, de hyllar Bayamo far till fosterlandet och lägger kransar. Han dog i strid och var en stor ledare.

Vi gjorde en paus efter bussfärden.

I staden Camaguey var det en massa gator med återvändsgator och krokiga vägar och detta skulle försvåra för pirater. Här fick vi åka cykeltaxi och det var jättekul. Vår cykel gick för det mesta först, men inte här på bilden. Han hade starka ben.

Ibland steg vi av och Sven berättade om en del hus och annat.

Här är vår taxi med förare och han fotograferade oss på cykeln.

Vi fick se Martha Jimenez statyer.

Här hade hon sin egen affär där man kunde köpa fina och roliga keramikflickor. Tyvärr fick vi inte ta kort där inne, men här är dörren till affären.

Det riktigt kliade i fingrarna att få göra lite roliga figurer. När jag sedan skrev hennes namn, så fick jag se att det fanns en del figurer på internet.

]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1018027 2016-03-22T19:23:20Z 2016-03-23T16:57:00Z Vi bor på hotell Casa Granda i Santiago

Santiago grundades 1514 och staden är näst störst, Havanna. Vi fick en guidad tur på Diego Velazquez museet. Här ser vi huset som är varsamt renoverat och är från 1500-talet. På den tiden fick kvinnorna titta ut genom fönstren, men folk utanför syntes inte kvinnorna bakom de små fönstren. Det fanns mycket att titta på inne i huset och den nyaste delen är den högra delen på bilden.

Vår svenska guide såg till att vi fick åka med 50-tals bilar och det var kul, en Chevrolet.

Vi åkte med bilarna till en kyrkogård där det finns ett hjältemausoleum, där José Marti var begravd. Varje halvtimme gick man på vaktombyte. Man fick bara se det på avstånd. Den stora kyrkogården bakom var mycket vacker.
Vi fortsatte till en känd kyrka som hade fått påvebesök.
Den gamla gruvstaden Cobre, cirka 18 kilometer nordväst från Santiago de Cuba, är en av Kubas mest kända kyrkor.
Basilikan är faktiskt mest känd för en staty den innehåller. Prydd med dyrbara juveler, är statyn av Virgen de la Caridad del Cobra (Our Lady of Charity), Cubas skyddshelgon , en svart Madonna bär en påkostad gul klänning. Hon bär en diamant och ametistkors och är krönt med diamanter, rubiner och smaragder.
Varje år den 8 september, är Virgen uttagen ur sitt luftkonditionerade glashölje  inuti basilikan för en årlig offentlig procession. Hon var kanoniserad av påven Johannes Paulus II 1998.
Denna magnifika kyrka är en vallfärdsort och lockar människor från hela Kuba som kom söker Virgins påstådda helande krafter.
Här ser vi påven Johannes Paulus II.
På vägen tillbaka till hotellet fick vi se en byggnad med kulhål efter en misslyckad revolution. Nu är det en skola.
På kvällen lärde vi oss att dansa salsa.

]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1013078 2016-03-13T21:39:26Z 2016-03-23T16:52:57Z Santiago

Vid 6-tiden på morgonen gick vårt flyg till Santiago. Vårt hotell var mycket bra och låg vid ett torg i centrum. Här spelades och dansade.  

På detta torg höll Fidel Castro sitt första tal efter revolutionen.

Här är Santiagos vardagsrum.

Lunch vid "vardagsrummet".

Vi tog en mojitas i väntan på att få komma in i våra rum.

Fortet San Pedro De La Roca 

Vid fortet såg vi solnedgången.

Varje kväll vid avfyrades salut.

Efter saluten åkte vi till ett ställe och åt mat. Plötsligt kom ett ösregn.


Dessutom hade Sven fixat en födelsedagstårta till en i gruppen.


,


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1011081 2016-03-12T22:20:11Z 2016-03-23T16:51:07Z Pinar del Rio

Den här dagen var lång. Kl. 8.00 åkte vi buss upp till Pinar Del Rio för att se hur cigarrerna görs.  

Här får vi se hur man rullar cigarrer.

Vi såg också romtillverkning och fick smaka på en riktigt god söt Rom, som även hade vunnit pris för den här. Vi köpte en, men vi får väl se om den klarar transporten.

Vi hade kommit upp till ett område med mycket berg och här fanns grottor. Vi fick komma in i en indiangrotta, där vi också åkte båt för att se mer.


Så här såg bergen ut och det syns tydligt hur vattnet har gjort stora hålrum. Byn här fanns många uthyrningshus och troligen var de många som klättrar i bergen. Tobaksodlingen var också ett skäl att vara där.

En stor muralmålning av Frida Kahlos man Diego Rivera eller en kamrat till honom.

Efter detta såg vi tobaksodlingar och hur bladen torkade i lador.

Vi fick också se kaffebuskar.

Även utsiktsplatser  hade skönsångare. 

Kanske även kor blir trötta av värmen.]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1008161 2016-03-08T23:00:46Z 2016-03-23T16:49:15Z Första dagen på Kuba

Vi kom till Havanna 20.30, men svensk tid var 02.30. Vi blev skjutsade till en restaurang, men vi hade ju ätit ganska mycket, så de flesta av oss ville inte ha någon mat. Restaurangen var lite udda med kaffekoppar på väggarna och en del andra konstiga saker. Janne och jag tog en cuba libre.

Vi bodde på hotel Plaza, ett hotell som hade sett sina bästa dagar och hade haft många kända människor som gäster. Frukostmatsalen låg på övre våningen och hade en fin utsikt.

Här ser ni den som gjorde omeletterna.

Så fort vi kom ut såg vi alla 50-talsbilar

Vi gick i flera timmar och tittade på så mycket som vi hann. Här är Revolutionstorget.


Här är resten av gamla ringmuren.

Jesuitkyrkan

På La Bodequita höll Hemmingway till. Hans favoritbord i hörnet kanske syns bakom vårt bord.

Det vi ser är det gamla torget med en Fransiscanerkyrka och mitt emot finns detta moderna konstverk.

Efter en fullmatad dag besökte vi Hemmingways villa och fotografera inne i huset. Hans båt låg också där.

Det är svårt att få ut en blogg här i Kuba, men så småningom kommer det fler.


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/1004547 2016-03-01T12:26:10Z 2016-03-01T12:26:10Z Första dagen på sportlovet blev det en promenad med barnbarnen

Tomas och Tove skulle jobba och barnbarnen hade fått uppdrag att göra. Ett av uppdragen var att de skulle gå ut på promenad med farmor och farfar. Julia ringde till mig och bad att få gå på promenad och hon bestämde att vi skulle gå efter kl. 14.00.

Solen sken och det var inte särskilt kallt.

På isen åkte man skridskor, men barnen hade glömt ta hem skridskorna från skolan. Det var ju synd.

När vi kom hem ville flickorna bjuda på cheesecake och detta var ett annat uppdrag. På förmiddagen hade de bakat och satt in cheesecaken i frysen och dessutom städat efter baket. Det blev en skön stund på vår altan med kaffe och saft.

Vi tyckte att det var riktigt roligt och jag tror att flickorna också hade det också.]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/993289 2016-02-14T18:26:34Z 2016-02-14T18:36:44Z Vårt äldsta barnbarn fyllde 20 år

Eftersom Sebastian bor i Uppsala, så skulle vi naturligtvis festa i Uppsala på en restaurang. De visste en bra restaurang, som heter Glada Grisen. Det fanns massor av grisar på hyllorna.

Vi var 18 eller 19 stycken och vi hade väldigt trevligt. Jag tror att de allra flesta var riktigt mätta när vi var klara. Jag tog ankbröst med goda tillbehör och till efterrätt tog både Janne och jag chokladfondant.

Alla pratade och skrattade och alla som satt vid bordet kände varandra. Att vi satt lite trångt spelade ingen roll.

Sebastian var glad förstås, det var ju hans dag i dag. Han hade önskat sig en resa till London och det fick han. Det var ett speciellt museum han ville se.

På slutet bytte vi platser så vi kunde prata med flera av gästerna. Jag och Janne satte oss vid Sebastians  mormor och morfar, för vi hade inte setts på ett tag. Allt var trevligt utom att det snöade ganska mycket och det är ju inte så kul när man har en bra bit att åka, men det gick bra för oss alla. 

När jag såg en bok på hyllan så tror jag att det kanske var den boken som gav namnet till restaurangen.


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/986640 2016-02-05T16:21:16Z 2016-02-05T16:21:16Z Vi har varit på en TV-inspelning

Vi åkte in till TV-huset i god tid, för det var viktigt att komma i tid. När vi parkerat på Vallhallavägen, alldeles bakom TV-huset, så upptäckte vi att vi var i god tid. Vi promenerade ett tag och när vi var på väg att gå in tog jag några foton. Den första bilden var på Kaknästornet.

På Ladugårdsgärdet ser vi Kungliga borgen.

Långt bort ser vi en massa hus och bakom dem är Frihamnen och Värtahamnen. Där ligger båtarna som går från Frihamnen till Riga  och till Tallin från Värtahamnen. Nu började vi närma oss tiden vi skulle vara inne i SVT, så jag hann inte att se vem som gjort stenarna. En ser ut som en knuten hand.

Här går vi in.

Programledarna var unga och duktiga. Programmet heter Roliga timmen och det var inte så tokigt.


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/984107 2016-02-02T17:26:58Z 2016-02-16T15:12:30Z Min svärdotter har blivit intervjuad

Sedan den 4 december har min svärdotter varit chef på flyktingförläggningen Täljöviken i Åkersberga.

Det är en fin stämning där och jag kan nog säga att det är Tove som får alla att trivas. Jag har inte någon gång sett sura miner när jag kommit dit för att ha lektion. Många sitter i hallen och pratar och inga högljudda och arga samtal hörs, ja inte för att jag kan deras språk, men man hör på tonerna om det skulle vara hetsiga eller arga.

När jag kommer in i matsalen där jag undervisar tar jag med mig de barn jag ser och på en liten stund finns det genast vuxna som också vill lära sig alfabetet, ord och meningar.

Att det kan vara så härlig stämning när de är 155 flyktingar och många har familjer med barn

Jag rekommenderar er att läsa både på framsidan av tidningen Kanalen och inne i tidningen. Här kommer länken:

http://www.akersbergakanalen.se/

Nu har det kommit en ny tidning, men klicka på Arkivet, sen på vecka 5 (2016).

Klicka på tidningen och bläddra till sid. 4 och 5.

]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/983240 2016-02-01T17:56:20Z 2016-02-01T17:56:20Z Vi tog en promenad i det vackra vädret

Vi såg att himlen var blå och det var ganska tidigt för att vara promenaddags och dessutom låg temperaturen på -2 grader. Vi tog  ganska varma kläder och stadiga kängor så att man inte halkar. Vi tog vägen mellan åkrarna och sedan gick vi Ardennervägen.  

Solen sken på oss och det var inte alls kallt. Nu går man över Svartgarnsvägen och här har vi fått en bredare väg och t.o.m. gång- och cykelväg.

Nu fortsätter man Ardennervägen uppför en lång backe. Det gjorde lite ont i mitt vänstra ben uppe vid höften, men det är bara ta i så går det bra. Det är vid såna tillfällen det känns att man inte är riktigt bra i höften än. Nåja, vi skulle ju inte gå en lång promenad, eftersom vi trodde att det skulle bli kallt, men det blev inte kallt.

Nu är vi nästan uppe.

När man  går Ardennervägen runt, så kommer man ner på Svartgarnsvägen igen. När vi sedan gått en bit till, ringde min mobil och det var Julia, som ville att vi skulle hämta henne i skolan. Hon hade ont i halsen och det var ingen fin röst hon hade nu.

Vi skyndade på och gick på stigen som går över åkern.

Här är vi alldeles nära vårt hus och det var ju tur att vi inte hade tagit en riktigt lång runda som vi gör ibland.

Nu var vi hemma och kunde hämta Julia i Rydbo där skolan är.


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/982500 2016-01-31T18:38:19Z 2016-01-31T18:43:25Z Idag var det dags att köpa en ny resväska

När vi åkte till Sydamerika, var Jannes resväska trasig när den kom på bandet. Vi lämnade in både bild och text för att vi skulle få pengar för att den gått sönder, men vi fick inte några pengar trots att guiden hjälpte oss.

Nu var det i alla fall dags att köpa en ny. Vi hade varit på en billig affär, Rusta, men vi gillade inte väskorna. Vi åkte till Täby Centrum som har det mesta.

Först gick vi in i en affär som hette Accent. Där fanns det bara en rosa väska som var på rea och den ville vi inte ha. och alla de andra färgerna var mycket dyrare, över 2000 kronor.

Vi visste att det fanns en väskaffär en trappa upp och där var de ännu dyrare. Det fanns väskor för 2500kr och över 4000kr. Många väskor hade de, men vi spenderar inte så mycket pengar på en resväska.

Sen hittade vi ytterligare en väskaffär, men allt var dyrt.

Högst uppe på övre våningen finns clas ohlson, som har en massa saker och vi hade sett att de hade haft två sorters resväskor för länge sedan. Vi hittade en lagom stor resväska som var riktigt snygg och billig. Den kostade 799kr och eftersom Janne var medlem, så fick vi 20 procent rabatt. Nu var vi nöjda med vårt köp och här är väskan som alltså bara kostade 639 kronor. 


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/981162 2016-01-29T17:07:03Z 2016-01-31T18:41:53Z Täljöviken

I Österåker har vi tagit emot flyktingar precis som alla kommuner gör. Täljöviken, ett f.d. konferensgård som stått tom i många år, blev ett passande boende för flyktingarna tills de får ett annat boende.

Tove som till vardags är verksamhetschef för vård och omsorg är nu även platschef för Täljöviken. En dag frågade Tove mig om jag skulle kunna lära barnen lite svenska, för de vuxna hade redan en lärare som gav dem undervisning. Jag var lite tveksam, eftersom jag faktiskt inte hade undervisat på åtta år. Dessutom vill man kanske vara en glad pensionär, som har alla dagar tomma och kan göra vad som faller mig in, när man får en idé. Tove tyckte att jag kunde vara med på de vuxnas lektion en gång för att se hur det var. 

Sagt och gjort, jag bestämde mig för att lära barnen bokstäver och ord. De lyssnade och härmade och skrev. Många föräldrar var med också och gjorde allt som barnen gjorde. Ibland kommer det inte så många, men ibland blir vi jättemånga. Ibland blir det fler vuxna än barn, men det gör ju ingenting för alla ska ju ändå lära sig svenska.

Jag har inte långt att köra till Täljöviken, det tar bara 5 - 10 minuter dit och jag tycker det är riktigt roligt. Vi håller till i matsalen och där finns det massor av plats, så alla som vill kan ju komma. Jag åker dit på tisdagar och torsdagar mellan 11 - 12. Ibland kan det bli lite längre eftersom en del vill prata och ha lite egen tid med mig, för att de vill säga ord som är svåra att uttala. Naturligtvis blir man glad när man ser hur ivriga de är. 

Vi har nu kommit till I och J i alfabetet och jag hoppas bli klar med alfabetet tills vi ska åka till Kuba i Mars. Jag försöker också ta med mig något i min väska som jag visar, exempelvis en ask på A och en bil (leksak) på B. Jag försöker också hitta bilder på rum, badrum, sovrum o. dyl. för att de ska veta vad allt i rummen heter. De blir lite ivriga och skriver på bilderna, sedan försöker vi komma ihåg orden på nästa lektion och det går riktigt bra.

Jag vill inte ta kameran med mig för att fota, så jag har tagit de här bilderna från datorn. Då hittade jag också två ställen där Täljöviken, som förr var LO-s men nu kommunens, berättade om Täljöviken.

Här är Expressen som publicerade artikeln den 9 augusti 2015  -

http://www.expressen.se/kultur/odehuset-en-symbol-for-de-gyllene-aren/

Sveriges Radio publicerade sin historia den 1 september 2015 - 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=6242857


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/965123 2016-01-06T17:49:40Z 2016-01-09T22:57:50Z Idag blev det riktigt kallt ute och då känns det att det är vinter

I eftermiddag såg jag att det har blivit  -15,2 grader och det kändes ordentligt i kroppen när vi tog vår promenad, men det var nog ändå ett par grader varmare just när vi var ute.

Nu är det is på vattnet, eftersom snön ligger där, utan is hade ju snön sjunkit.

Här kommer det bilder.

Nu har vi redan blivit frusna trots att vi hade underställ på oss.

Nu blev inte promenaden så lång för kylan sved, så nu kommer vi hem snart.

Hu, nu får det inte bli kallare!

]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/960201 2015-12-30T14:35:39Z 2016-01-02T09:13:56Z Idag tog vi en promenad utmed vattnet

Skåvsjöholmsviken har fortfarande öppet vatten, men en liten avstickare har en liten bit med ishinna.

Nu ska vi runda den lilla avstickaren där vattnet tar slut och vi kommer då att vara på Skåvsjöholm, som är en kursgård.

När vi nu har kommit över ser vi en bit av Hästängsudd och sedan är det skog en bit.

En del har fin utsikt uppe på bergen. Det vita huset tittade vi på när vi skulle flytta till Hästängsudd, men det blev sålt så fort så vi hann inte med. Vi byggde det huset vi bor i nu istället och det är vi nöjda med.

Nu har vi kommit till vårt mål, Skåvsjöholms kursgård och där tog jag en bild från andra sidan. Det finns mycket plats för övernattning och restaurangen har god mat.

Nu går vi hem och sen ska vi fylla mat till fåglarna, för det är nästan slut.

]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/958800 2015-12-28T17:12:13Z 2015-12-28T17:16:10Z I går kväll kom det lite snö och jag önskade faktiskt att den skulle smälta

På dagen var det vackert väder och vi åkte upp till Rimbo för att titta på Annas och Lars nya katt. Hon var så söt den lilla kattfröken. Att klösa är roligt.

Se hur söt och go´ Myzan Nilzon är.

Det snöade lite på kvällen och på natten kom det lite mera snö, men inte särskilt mycket ändå. Janne skulle åka bil en bra bit, så han var rädd för att det skulle bli väldigt halt. Dessbättre så hade man saltat och sandat bra, så det var ingen fara.

Det är faktiskt vackert med snö.

Den lilla lysande renen passar bäst i snön.

I morse kom Tove, Tomas, Julia och Linnea från Finlandsbåten och de hade haft en bra jul. Julia visade alla julklapparna, men Linnea var lite sömnig, för båten kommer in mycket tidigt på morgonen. Jag får nog se vad hon fått av tomten senare.

Fram emot dagen var flickorna ute och lekte i snön.]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/957586 2015-12-26T14:17:28Z 2016-01-02T09:17:39Z Vi har haft en skön jul

I år åkte Tomas och Tove med barnen till Finland och då blev vi alldeles ensamma. Vi har varit ensamma ett par jular förr också och det kändes både bra och ensamt. Vi gick en lång promenad på julaftonen och det var skönt.

Vi hade vår jul på Juldagen istället. Göran var ledig och Anna och Lars kom också. Jag hade lagat mat, men inte så mycket som vanligt och det var alldeles lagom faktiskt. Så här såg det ut när alla hade tagit sill och en del annat. 

Här sitter Janne och Göran och funderar på att fortsätta att äta.

Efter maten fikade vi på vår fina altan.

Anna och jag överraskade med att dela ut julklapparna med tomtemössor på huvudet.

Vi hade skojigt när vi delade ut julklapparna.

På Annandagen tog vi en promenad på 1 1/2 timme och vädret var underbart. Vi gick först ner till Nantes. På andra sidan ser vi Resarö.

     


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/949055 2015-12-13T14:40:29Z 2015-12-13T14:42:48Z Idag på tredje Advent var det julstämning på Åkersberga växtförsäljning

Anna hade skrivit på Facebook att hon skulle stå på växtförsäljningen. Hon jobbar ju gratis på Vaxholms katthem och nu skulle de få ihop lite pengar till kattmat och dylikt på julmarknaden. Österåkers Lucia skulle också komma, men det blev så väldigt mycket folk, så vi valde att åka hem.

I alla fall fanns det många stånd att titta på.

Här fanns det en massa tomtar.

Här är det lite luftigare, så man slipper trängas. Vid det nästan tomma bordet får man lära sig att swisha, men det kunde jag sedan länge.

Min kompis Åsa står och säljer egenhändigt gjorda keramikfat och lite andra keramiksaker.

Anna frös om fötterna, men hade i alla fall både mössa och halsduk där hon stod och jagade pengar till katterna.

Själv köpte jag en Amaryllis som hade tre knoppar. Jag hade tidigare köpt en julblomma, men den har redan slagit ut lite för tidigt.

Den här kommer nog lagom till jul.


]]>
Barbro Eriksson
tag:barbro.posthaven.com,2013:Post/947942 2015-12-11T17:51:38Z 2015-12-13T09:36:07Z Vi har letat efter en fin soffgrupp i rotting

Nu är vårt inglasade rum nästan klart. Vi har haft en målare här ett par dagar och det blev väldigt fint. I morgon kommer en elektriker som ska koppla in golvvärmen. Eftersom vi tog bort dörrarna, så har det varit ganska kallt inne hos oss, men i morgon ska det åtgärdas.

Vi vill gärna ha en rottinggrupp och vi har tittat på många. Det var svårt att hitta, för ibland var bordet lika lågt som stolsitsen och när bordet var högt, så var möblerna för stora och klumpiga. Vi hittade en grupp på nätet, men eftersom det inte är sommar, så finns det inga såna här grupper på vintern att se. Vi hittade i alla fall en möbelaffär som låg 15 mil hemifrån, Kila. Vädret såg fint ut så vi åkte och till Kila.

Vi tycker förstås att man vill sitta skönt i soffan och stolarna och det var därför vi åkte. Man kan inte skicka efter möbler som man inte har provat. Den här gruppen ska vi köpa, men soffan ska vara 2-sitsig, den på bilden är 3-sitsig.

Vi gillade färgen, men tyvärr gjorde man inte dynor i den färgen på 2-sitssoffan. Vi hittade ett trevligt tyg i alla fall.

Tråkigt nog får vi stå ut med ett ganska fult bord i rummet tills vidare, men i slutet av Januari kommer möbelgruppen till oss.

På vägen hem ville vi se på Nynäs slott, för där hade vi inte varit. Vi tycker om att se på slott för allt är så vackert, både slottet och omgivningarna. Här är slottet. Nynäs var sätesgård redan på 1300-talet. Det nuvarande slottet uppfördes på 1650-talet av Erik Gyllenstierna, men det har byggts om en del.

Här fanns det också ett Orangeri.

Djuren höll väl till här, för skylten visar ju oxstallet.

Efter detta åkte vi hem igen och det var skönt att det var bara lite trafik på vägarna och solen sken fortfarande.


]]>
Barbro Eriksson