Konst och musik i ett lyckat möte

 

Anledningen till vår resa till Skåne var en annons som Jannes brorsons fru, Nadja Eriksson, mejlade till oss. Hon hade skrivit ett musikverk för kör och orkester som skulle framföras i en kyrka i Simrishamn. Eftersom vi vet att hon skriver mycket bra musik, bestämde vi oss för att resa neråt och samtidigt besöka vår son och några andra bekanta. Som vanligt gjorde hon succé.

Här nedan är recensionen från Ystads Allehanda.

 

Konst och musik i ett lyckat möte

Publicerad: 25 april 2010, 19:01
Senast uppdaterad: 25 april 2010, 19:06

 

Tolv

Musik och text: Nadja Eriksson

Konst: Páll Sólnes

Musiker: Björn Claesson, Henrik Lundström, Pege Sjöberg, Christoffer Dahl.

Solister: Maria Herrlin, Lars-Åke Kristensson

Berättare:María Árnadóttir

Kör: Tolvslagets Kör

S:t Nicolai kyrka, Simrishamn

24 april

 

Recension

I "Tolv" förenas konstnären Páll Sólnes och kompositören Nadja Eriksson i den gemensamma ambitionen att gestalta årets tolv månader. Bild och ton varvas således i något som i programbladet kallas för en annorlunda konst och musikupplevelse.

 

Och visst var det mycket som i lördags var just annorlunda i S:t Nicolai kyrka. Längs ena kortsidan hängde Páll Sólnes vackra och färgrika nonfigurativa måleri från tak till golv, och på motsatta sida projicerades de på två stora dukar i takt med att musiken och månaderna fortlöpte.

Likt en Puck hämtad från Shakespeares "En midsommarnattsdröm", binder skådespelerskan och kvällens konferencier María Árnadóttir elegant ihop årstidernas skiftningar med de framförda verken. Effektivt varvar hon poetiska metaforer med kittlande ankedoter och dagsakutella vardagsnära reflektioner kring exempelvis vinterns elpriser.

Marias fyndigheter och Pálls temperamentsfulla verk till trots så var det kring musiken det mesta kretsade vid lördagens fullsatta urpremiär. Kompositören Nadja agerar i ett helt eget universum där hon med bibehållen kvalitet på ett imponerande vis obehindrat rör sig mellan olika genrer i takt med månadernas skiftande karaktärer.

"Tolv" inleds passande nog med den nyckfulla månaden "April". För är det något man kan säga om de tolv kompositionerna så ligger just nyck- och lekfullhet nära till hands. Som mest lekfull är "Juni" i vilken kören agerar fåglar, genom utstyrsel såväl som ljud. "Augusti" däremot är en sensuell tango i vilken Björn Claessons saxofon förför likt en sensommarkväll i just augusti.

 

Kvällens kanske bästa nummer är den oberäkneliga "September". Oskyldig, vacker och förutsägbar tar den likt en kylig vindpust från havet plötsligt nya dramatiska former och utmanar på ett vis som ger mersmak.

Mindre lyckad är Marias presentation av "November" som något kallt och rent, när det jazziga arrangemanget och i synnerhet gitarristen Pege Sjöbergs förträffliga solo istället tar åtminstone mig till en varm och rökig jazzklubb.

Sammantaget ger Nadjas tolv kompositioner uttryck för en oerhört imponerande bredd, utan att vara spretigt. Dessutom packeterade i variationsrika arrangemang som egentligen skulle behöva tolv olika konstnärer för att fullt ut matchas.

Alla som någon gång arbetat med Nadja vittnar om hennes stora musikalitet och goda arbetsprocess i vilken hon får ut maximalt av sina medmusiker. Detta är något som syns även i den euforiskt engagerade och tonsäkra kören Tolvslagets Kör, som tillsammans med solisterna får "Tolv" till att inte enbart bli en annorlunda konst och musikupplevelse, utan också en osedvanligt lyckad sådan.

 

Bild 1 Nadja Eriksson vid pianot. Hon kompar kören samtidigt som hon dirigerar.  Foto: Barbro Eriksson

Bild 2 María Árnadóttir knöt ihop föreställningen med poetiska metaforer, anekdoter och vardagsnära reflektioner. Foto: Sprisse Nilsson

Bild 3 Maria Herrlin var solist i "Tolv", som hade urpremiär i S:t Nicolai kyrka i lördags. Foto: Sprisse Nilsson  

Bild 4 Páll Sólnes målningar av årets månader hängde längs ena kortsidan i kyrkan. Foto: Sprisse Nilsson