Tänk vad många läseböcker det har funnits genom åren! Här kommer ett axplock.
Först ut är läsebok för småskolan som utkom 1867. Den har omarbetats flera gånger och finns också under titeln Första läseboken skriven av Johan Ambrosius i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet.
Populärast var nog ändå Sörgården av Anna Maria Roos som kom ut 1912. Illustrationerna var gjorda av Brita Ellström. Den läseboken har flera generationer barn använt.
Den bok jag lärde mig läsa i var Vill du läsa av Herman Siegvald och Elsa Beskow. Den kom 1935 och användes c:a 25 år. Jag tror att det är den läsebok som sparats mest av alla läseböcker för där fanns ju Elsa Beskows härliga berättelser med de fina bilderna. Boken har gjorts i många upplagor med olika omslagsbilder.
Nu ska vi läsa av Borrman, Salminen, Wigforss och teckningar av Ingrid Vang Nyman utkom 1951 och är inte en bok jag gillade. Jag tror min lillasyster hade den.
Man sa ju neger om en färgad person på den här tiden, men idag är det förstås inte tänkbart att göra detta.
Även i Byttner, Edfeldt, Naeslunds läsebok, Första boken, används samma ord för bokstaven N. Den här boken var den allra första läsläran jag undervisade elever med. Den hade två små pigga figurer som hette Li och Lo som fanns med hela vägen genom boken. Illustratören var Kerstin Romare.
Jag gillade boken, men har haft bättre läseböcker efter den här.
1960 kom Läseboken 1 för första klass. Författare var Andersson, Hallqvist, Lindahl och illustrationer av Barbro Reyman. 1973 arbetade man om boken och den hette då Läseboken A. Man kan se att den nya är mindre traditionell, för en flicka sitter och spikar i en bräda och en pojke hoppar hopprep, medan det i den tidigare upplagan var tvärtom. Jag har själv bara använt Läseboken A och B – E.
Nu läser vi, 1977 var riktigt trevlig att ha i undervisningen. Författarna är de samma som till Nu ska vi läsa, men ytterligare en, Matthis. Böckerna var som de flesta andra flera, A, B och C. Den här gången hade de en annan illustratör, Ylva Källström - Eklund. Bilderna var trevliga.
Det finns en uppsjö av läsläror idag och jag tror dessutom att de flesta lärare får välja själva vilken bok de vill ha i undervisningen. I början av min tjänstgöring skulle alla i kommunen ha samma bok. Allt var inte bättre förr.